به گزارش صدای بورس، کوروش گرامی در گفت و گو با «صدای بورس» در رابطه با خروج فولاد و سیمان از بورس کالا گفت: درمورد اخبار خروج سیمان و فولاد از بورس کالا که به بهانه نهضت ملی مسکن مطرح شده است باید توجه داشت دولت در ابتدای کار وعده ای مبنی بر ساخت ۴ میلیون مسکن را به مردم داد که به نظر میرسید که این طرح بدون کارکارشناسی و ظرفیت سنجی انجام شده و اساسا بر همه عیان بود که این امر نشدنی است. حال موضوعی درمورد بورس کالا و مانع شدن در برابر طرح ها بیان شدکه باید گفت عملا آدرس غلط دادن است.
وی ادامه داد: باید به این نکته توجه داشت که بورس کالا اساسا برای تنظیم بازار و افزایش شفافیت ایجاد شده است و متاسفانه عده ای منافعشان در عدم شفافیت وانجام واسطه گری و دلالی بوده و صرفا این اقدام به این دسته از افراد و عده ای خاص کمک خواهد کرد.
کارشناس بازار سرمایه افزود: اخیرا تجربه ی خروج خودرو از بورس کالا را داشتیم، اما با این وجود تغییری در قیمت خودرو بعد از این خروج حاصل نشد، به طور یقین بعداز خروج سیمان و فولاد از بورس کالا نیز نتیجه ای بدست نخواهد آمد.
گرامی با اشاره به اینکه در صنعت فولاد کمبودی برای بازار داخلی نداریم، گفت:بازار فولاد یک بازار جهانی است که قیمت جهانی آن مشخص است و این امکان وجود ندارد که کسی بخواهد خارج ازچارچوب و عرف نرخ های جهانی گران فروشی انجام دهد و با قیمت های بالاتری محصول را عرضه کند.
کارشناس بازار سرمایه ادامه داد: قطعا اگر قرار باشد محصول با قیمت بالاتری عرضه شود، واردات صورت میگیرد که در صنعت فولاد چنین موضوعی وجود ندارد.
به گفته گرامی صنعت سیمان را از دو منظر می توان مورد بررسی قرار داد یکی بازار و دیگری بهای تمام شده.
این کارشناس بازار سرمایه افزود: اگر از بعد بازار به صنعت سیمان نگاهی بیندازیم مازاد ظرفیت تولید را مشاهده میکنیم. درچنین صنعتی هیچ تولید کننده ای امکان فروش محصول به قیمت خارج از چارچوب و عرف بازار در اثر رقابتی که در محصول صورت میگیرد را ندارد.
وی تصریح کرد: اگر بخواهیم از بعد بهای تمام شده به این مساله نگاه کنیم، حاشیه سود صنعت سیمان بسیار پایین است و باید گفت که اگر استهلاک را در این شرکت ها به درستی لحاظ کنیم بسیاری از شرکت های سیمانی سودی که در صورت های مالی نشان میدهند را ندارند و زیان ده می شوند.در نتیجه قیمت سیمان به بهای تمام شده وابسته است و توقع کاهش بیشتر از آن اساسا وجود ندارد.
کوروش گرامی ادامه داد: نکته ی بسیار مهم این است که سیمان فقط نیم درصد از قیمت مسکن را تشکیل میدهد که حتی اگر سیمان را رایگان به مصرف کنندگان و سازندگان مسکن عرضه کنند هیچ تاثیری بر کاهش قیمت مسکن ندارد.
وی افزود:۷۰ درصد قیمت مسکن در کلان شهر ها مربوط به زمین است که ارزش گذاری زمین براساس زیر ساخت ها و دسترسی ها انجام میشود. اگر دولت قصد کاهش قیمت مسکن را دارد باید بر عوامل اصلی تمرکز کند و با ایجاد زیر ساخت و طرح های مناسب زمینی را که ۷۰ درصد قیمت مسکن را تشکیل میدهد در دسترس برای مردم قرار دهد.
گرامی در رابطه با قیمت گذاری دستوری گفت: چهار دهه است که این مساله را آزموده ایم و اثرات حاصل شده آن بر صنایعی مانند صنعت نساجی دهه ۶۰، صنعت لوزام خانگی در دهه ۷۰، صنعت خودرو در دهه ۸۰ و عواقب آن را مشاهده کرده ایم.
کارشناس بازار سرمایه تاکید کرد: متاسفانه در حال حاضر دست بر روی صنایع مادر همچون فولاد و سیمان گذاشته اند که اگر این صنایع تحت فشار قرار بگیرند باید به مسئولین هشدار این موضوع را داد که مجدد بلایی که بر سر صنایع قبل آمد بر سر این صنایع هم خواهد آمد و دیگرصنعتی باقی نخواهد ماند.
وی ادامه داد: باقیمت گذاری دستوری عملا تولید کننده به سمت زیان میرود و امنیت سرمایه گذاری کاهش پیدا میکند و اعتماد از بازار سلب میشود، همچنین سرمایه گذاری در کشور دیگر اتفاق نخواهد افتاد.
گرامی با بیان اینکه اگر کنترل تورم در دستور کار است باید این مشکلات اساسی و بنیادی حل شود، اضافه کرد: ریشه ی تورم از خلق نقدینگی است که در اثر رشد پایه پولی ایجاد میشود و منشا تمام مشکلات و عامل اصلی رشد پایه پولی در کشور کسری بودجه دولت است. اگر دنبال راه حل هستیم باید تصمیمات جدی و عقلانی مرتبط با مسایل انجام شود که مسایل از ریشه حل شوند و راه های دیگر و آزمودن روش های خارج از الگو های شناخته شده توسعه عملا اشتباه است و نتیجه ای جز افزودن به بحران ها و اضافه شدن به مشکلات نخواهد داشت.
نظر شما